Category Blog

A sérv (hernia) akkor fordul elő, amikor valamilyen belső szerv (például a bél egy kis szakasza) kitüremkedik a hasfalon át.

A sérvek okai a nyomás és valamely izom vagy izombőnye (az izomszövetet borító erős kötőszövet) szétnyílása vagy gyengesége; a nyomás kitolja a szervet vagy szövetet a nyíláson vagy a gyenge ponton keresztül.

A legtöbb sérv nem okoz azonnali életveszélyt, de ha magától nem múlik el,akkor műtétre van szükség a súlyosabb szövődmények megelőzésének érdekében.

Nyitott hasi sérvműtétet és laporoszkópos sérvműtétet különböztetünk meg,első után másfél hónap sportolás mentesség,második után egy hónap után kezdhető a mozgás.

Műtét utáni Varratszedés,ami 8-10 napon történik, fontos lenne a hegkezelés,izom és fascia letapadások és összetapadások kezelése instrumentális manualterápia és dinamikus vákuum terápiával és gyógytorna gyakorlatokkal.

A hasi sérvműtétek után igen gyakran az SFL(superficial front line) Elülső felszínes fascia vagy izompólyavonal rövidülése jön létre,ami sportolás során újabb sérüléseket okoz a medence, derék és combizmok területén.

Különösen fontos erőteljes mozgást végző sportoknál(foci,erőemelők,birkózók,kézilabda,kosárlabda..) a SFL mozgásszervi rehabilitációja☝️💪