Category Blog

Legtöbb esetben a suboccipitális fájást a szenvedő alany egy mélyről sugárzó fájdalomként határozza meg. Szellem fájdalomként is hívhatjuk, ugyanis a pontos eredését meghatározni nagyon nehéz. Néhány anatómiai tény azonban segít közelebb kerülni a megértéséhez.

A második nyaki csigolyát (Axis) tekintjük a nyaki csontos struktúra legfontosabb alkotóelemének: egyedi kapcsolata van a felső agyburokkal (dura mater) valamint erős myofascialis kötés fedi teljes felületét.

De mi is a dura mater és mi a feladata?
Három agyburok fedi az agyunkat, melyek közül a dura mater helyezkedik legkívül. Két rétegből áll, egy csonthártyából és egy agyhártyából, amik szorosan összenőttek. Ahol mégis különváltak, az nevezzük sinusnak, vagyis vénás öbölnek. Több funkciót lát el, mint például: védi az agyat és gerincvelőt ; hozzájárul az agy alakjának fenntartásához ; megakadályozza az agyszövet mozgását ; felesleges vért evakuálja az agyból. A kis hátulsó egyenes fejizom (m. rectus capitis posterior major) közvetlenül csatlakozik ehhez. Amennyiben ebben az izomban nyomás ( vagy feszülés) jön létre, a normális agy-gerincvelői folyadékáramlás megszakad, és kialakul a fejfájás.

Továbbá, több ideg is kilép a nyaki gerinc felső szakaszán, amelyek végül a fejtetőn keresztül eljutnak a homloküregbe. Mikor a nyakszirt alatti izmok (m. suboccipitalis) irritálódnak fizikai megterhelés/ hason alvás/ érzelmi stresszorok révén, az izomrostok befeszülnek, amely által az idegek összepréselődnek és nyomás jön létre. Rendszeresen hason alvó emberek közt gyakori az alsó ferde fejizom kontrakciója, amely lehetetlenné teszi a fej forgatását a nyakon.

A nyakszirt alatti izmok kontrakciós állapotához kapcsolható egyéb fájdalmak/panaszok: merev nyak, rágóízületi gyulladás (TMJ szindróma), orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz), szemben lévő feszülő érzet, fogfájdalom.

Amennyiben Te is fej,- vagy nyakfájással küzdesz, keress meg bátran minket! Az elkövetkező hónapban a nyaki kezelések 20% kedvezménnyel járnak.