Category Blog

A váll ütközési szindrómája a fellelhető váll problámák közül az egyik leggyakoribb, ugyanakkor a legkomplexebb is. Ezt a problémát érintve szükséges néhány fontos információ birtoklása a tövis feletti izom (m. supraspinatus) működéséről.
A supraspinatus izom szalagja a vállcsúcs és a felkarcsont közti résen fut, amit subacromialis résnek nevezünk. Mivel egy szűk térről beszélünk, az ütközési szindróma itt keletkezik, érintheti a subacromialis tömlőt és a kétfejű karizom (m. biceps brachii) hosszú fejét.

Mikor a karod felemeled, a subacromialis rés keskenyebb lesz, a szalag csapdába kerül és kialakul az említett probléma, irritáció lép fel a szalagban vagy a tömlőben. Ismétlődő fej fölé történő karemeléses mozgások súlyosbítják a szalag kialakult állapotát: gyulladásba hozzák azt és kontrakúrás állapotot idéznek elő . Kontraktúra esetén a supraspinatus rés még inkább keskenyebbé válik, ennek eredményeképp a mozgástartomány csökken, fájdalom alakul ki, esetenként supraspinatus szalag szakadás.
Kit érinthet?
• sportolók aki fokozottan végeznek karemeléssel járó gyakorlatokat (pl. úszók, teniszezők, kosárlabdázók stb.)
• azok a személyek akik rendszeresen ismétlődő emeléses munkát végeznek (pl. építkezésben dolgozók, szobafestők stb.)
Szimptómák:
• fájdalom fej fölé irányuló karemelés közben, nehéz dolgok cipelése közben, messzi tárgyak elérése közben
• izzadás és érzékenység a váll elülső részében
• csökkent mozgástartomány fájdalom és merevség miatt
• rotátorköpeny izmok gyengesége
• izomtömeg látható hiánya az érintett oldalon
• éjszakai fájdalom
Ütközési szindróma kezdetleges fázisának esetén az emberek nagy része ignorálja a tüneteket, holott mielőbb elkezdődik a probléma kezelése, annál nagyobb a gyors gyógyulás lehetősége, továbbá a súlyosbodás kialaklásának elkerülése. Amennyiben hasonló tüneteket észlelsz, keresd fel gyógytornászod, hogy minél előbb saját,személyre szabott kezelésben részesülhess.
Következő terápiás módszereket ajánljuk:
Instrumentális manualterapia
Flossing
Kinesiotape
McKenzie Terapia
Gyógytorna