Category Blog

Nyakszirt alatti izmok! (m. suboccipitalis)

Négy fő izom alkotja a nyakszirt alatti régiót, más néven, a nyaki gerinc felső területét:
1. Nagy hátulsó egyenes fejizom (m. rectus capitis posterior major) : második nyakcsigolyát (Axis) köti a fejhez
2. Kis hátulsó egyenes fejizom (m. rectus capitis posterior minor) : első nyakcsigolyát (Atlas) köti a tarkóhoz
3. Felső ferde fejizom (m. obliquus capitis superior) : Atlast köti a fejhez
4. Alsó ferde fejizom (m. obliquus capitis inferior) : Axist köti az Atlashoz

Az előbb említett izmok sokkal mélyebben találhatóak, mint bármelyik hátsó nyakizom, valamint szoros kapcsolatban állnak a szemmel, amely információt biztosít az idegrendszernek arról, hogy a fej milyen pozícióban helyezkedik.
Ezen izmok biztosítják a finom motoros mozgások végrehajtását a fej esetében. Amellett, hogy koncentrikusan összehúzzák és mozgatják az összeköttetéseiket (atlas-axis-tarkó), izometriás stabilizálást hoznak létre ezekben, ezáltal erős proprioceptív ingereket küldenek az idegrendszernek, amely által a fej egyensúlyban és balanszban képes maradni. A csuklyás izom (m. trapezius), és fejbiccentő izom (m. sternocleidomastoidean) munkáját a suboccipitalis izmok finomítják.
Amint a nyak behajlik (a cervicalis rész alsó régiója), a szemünk automatikusan igazodik ahhoz, és előre néz, ezáltal pedig a fej és a cervicalis rész felső régiója kiegyenesedik .A nyakszirt alatti izmok megrövidülnek és az első és második nyakcsigolya mozgása beszűkül, később pedig fixálódik. Mivel állandó húzás alakul ki a nyaki gerinc felső részén, ezáltal a fájdalompontok a testünkben aktiválódnak ami rettenetes fejfájást okozhat.
A nyak forgásának körülbelül 50%-ért az első két nyakcsigolya a felelős ( Atlas és Axis). A fennmaradó 50% fokozatosa eloszlik a C3-C7 nyakcsigolyák között : minél lennebb található a csigolya, annál kevésbé van benne szerepe a rotációban.
A nyakszirt alatti régió különösen hajlamos a merevségre és immobilitásra abban az esetben, hogyha a nyaki gerinc felső része nem képes elégséges rotációt kivitelezni. Ha a nyaki gerinc felső része nem elég mobilis, ezt a szerepet fokozatosan az alsó rész veszi át, ami viszont fiziológiásan helytelen, hiszen ezen a területen számunkra a stabilitás a fontos.

Az izomszövetek és pólyák kilazítása révén AZONNAL eltűnik a fejfájás, bármilyen gyógyszer bevétele nélkül.
Amennyiben Te is fej,- vagy nyakfájással küzdesz, keress meg bátran minket! Az elkövetkező hónapban a nyaki kezeléseket 20% kedvezménnyel vezeted igénybe a y Prime Physioban.