Category Blog

Belélegzünk, kilélegzünk, minden nap, minden másodpercben, és a legtermészetesebb dolognak tartjuk- ez “ nekünk bizony megadatott ”.
🙋 Miért nem fordítunk rá különösebb figyelmet? Azért, mert a légzés automatikus idegi kontroll alatt jön létre. Egyszerűbben ez azt jelenti, hogy az agyunk határozza meg, hogy mikor és hogyan kell lélegeznünk a szervektől és idegektől kapott információ révén. 🧠

💨 Melyik izmaink is teszik lehetővé a tüdő ventillációt?
Két különböző légzőizmot különíthetünk el betöltött szerepeik révén: inspirációs, vagy belégző izmokat és exspirációs, vagy kilégző izmokat.

✔️A belégző izmok kontrakció/ összehúzódás létrejöttéért felelősek, amely révén tágul a tüdő és az oxigén beáramlik. A legfontosabb inspirációs izmunk a REKESZIZOM (m. diaphragma) – másik fontos feladata a mellüreg elválasztása a hasüregtől. Ugyan a rekeszizom végzi az összehúzódás nagyobb részét, a külső bordaközti izmok (m. intercostalis exerior) felelősek a csendes és kiegyensúlyozott légzésért. A kiegészítő izmok, fejbiccentő izom(m. sternocleiodmastoideus), nyakizmok (m. scalenus), fűrészizmok (m. serratus), mellizmok (m. pectorialis), ugyan segítik a diaphragma normális működését, szerepük viszont leginkább az aktív belégzés során érvényesül – pl. edzés vagy légzőtornák.

✔️A kilégzés tulajdonképpen egy passzív mozgás, mivel a tüdő, belégzést követően, természetes módon visszanyeri formáját, leereszkedik az izmoktól függetlenül. Ugyan passzív folyamat az exspiráció, az erőltetett kilégzésért néhány specifikus izom mégis felelős: belső bordaközti izmok (m. intercostalis interior), egyenes hasizom (m. rectus abdominis), ferde hasizmok (m. abdominis obliquus), és haránt hasizom (m. transversus abdominis). Ezek aktív légzési ciklusok alatt összehúzódnak és kiszorítják a tüdőből a levegőt.

🔑A légzés elengedhetetlen funkció az életben maradásért, legtöbbször nehézséget nem okoz. Olyan esetekben viszont, amikor tüdő problémával küszködünk vagy túledzük szervezetünket, a légzési nehézség léphet fel.❌ Ez azért van, mivel a légzőizmok kifáradnak, csak úgy, mint bármelyik más izmunk. Ilyen esetekben a rekeszizom és a segédizmok túlterhelődnek és különböző társproblémák léphetnek fel.

Abnormális légzés eredményezheti:
• Háti gerinc csökkent mobilitását
• Merev nyak érzését
• Gerincfeszítő izmok hypertóniáját
• Rekeszizom körüli fájdalmat (ált. hasi oldalon)
• Trigger Pontok kialakulását (pl. lapockaemelő izomban, fűrészizomban, trapéz izomban stb.)
• Medence-fenék izmok gyengülését

🦠 Mivel napjainkban a koronavírus tombol, amelyről köztudott, hogy a légzőrendszer kapacitásait gyengíti elsősorban, nagyon fontos légzőizmaink egészségének megőrzése.

Amennyiben erősítésre lenne szükséged, vagy csak karban szeretnéd továbbra is tartani (légző)izmaidat, keress minket bátran! ❤️Április második felében 4 alkalmas online légzéskurzust indítunk!