Category Blog, Sport

Futsz, biciklizel, esetleg focizol, és megmagyarázhatatlan fájdalmat érzel edzés után a térded vagy a csípőd külső oldalán?🙍🏼 Ennek oka a repetitív térdhajlítás lehet, amely révén a külső combcsonti dudor és az iliotibiális szalag (ITB) közti zsíros kötőszövet nyomás alá kerül és begyullad. A kialakuló nyomás 30 fokos térdhajlítás esetében a legintenzívebb.

❔Az iliotibialis traktus és a combpólya feszítő izom (m. tensor fascia latae) együttesen hajlítják, távolítják és befelé forgatják a csípőízületet, valamint részt vesznek a térdízület oldalirányú stabilizálásában. Abban az esetben, mikor a csípő abdukálódik (távolodik), a térdek addukálódnak (közelednek), ez pedig alátámasztja a tényt, hogy a térd és csípő mozgásai szorosan összefüggnek egymással. Hajlított térd esetében az ITB a combcsont laterális dudora mögött helyezkedik el, térd nyújtásakor pedig a dudor elé kerül. Túlterheléskor vagy hosszantartó ismétlődéses mozgások során a kötőszöveti tömlő (bursa), ami az ITB zavartalan mozgását/csúszását biztosítja, az állandó surlódás révén gyulladásba kerül és fájdalmat vált ki a térd, esetleg csípő laterális részén.❕

Az ITB szalag rendkívül erős anatómiai elem, amely a csípőcsont elülső-felső részéről ered és a sípcsont laterális dudorára tapad. ⛔️Az említett fájdalomérzetek enyhítésére az egyik leggyakoribb hiba ami elkövethető, a túlzott dinamikus stretching vagy az érintett oldal intenzív hengerezése.⛔️ A gyulladt részre ezek által újabb nyomást gyakorolunk, és irritáltabbá tesszük a zónát. ✅Mivel az ITB terhelésre jobban reagál, mint nyújtásra, ezért azt körülvevő izmok erősítése és mobilizálása hatékonyabb gyógymódot jelent.✅ Körülvevő izmok alatt értendőek: farizmok, combhajlító (hamstring) és combfeszítőizmok (négyfejű combizom, szabóizom). A manuálterápiás kezelések felgyorsítják a gyulladás felszívódását és eredményesebbé teszik a célzott gyógytornás program kivitelezését.

💯Amennyiben te is a fent említett panaszokkal küzdesz, viszont nem vagy biztos a problémád forrásában, gyere el a Prime Physio Centrumba, ahol egyéni felmérés és diagnózis felállítás után személyre szabott kezeléssel segítünk megtalálni a problémád forrását és kezelni azt.
Elérhetőségeink:
📱 +36 70 367 0888
💻 info@primeeva.hu
📌Budapest 1113, Vincellér utca 39/A